2011/11/06

Ha már leveleztek a családdal...

Sokaknak ez biztosan evidens, de aki csak most ismerkedik a témával annak hasznos lehet ez a bejegyzés. Összegyűjtöm a legfontosabb témákat, amiket feltétlenül beszéljetek meg, mielőtt rábólintanál a családodra.

Általános tájékozódás
Kérdezgesd gyakran mit csináltak aznap, mit csináltak a hétvégén. Ezekből is sok minden kiderülhet, otthonülős családdal van dolgod vagy olyannal, akik folyton mennek és csinálnak valamit.
Szerintem a legjobb, ha 2-3 hétig levelezel a családdal, és nem 4 nap után mondasz igent. 2-3 hét elég hosszú idő ahhoz, hogy kiderüljön ha bármi stikli van, látod milyen gyakran válaszol, milyen stílusban, mennyi türelme van, mennyire érdeklődik irántad. 4 napig bárki tud nagyon kedves leveleket írogatni és hitegetni bármivel, hosszabb időn át látni fogod, melyik család az, aki tényleg szimpatikus.

Napi- és hetirend
Kérdezz rá, hogy pontosan mik lesznek a feladataid. Az a legegyszerűbb és legpontosabb, ha megkéred őket, állítsanak össze egy napirendet, hánykor kell kezdened, meddig fogsz dolgozni, a nap melyik részében mit kell csinálnod, plusz egy hetirendet is, mert általában a gyerekek más napokon máshogy járnak iskolába/oviba, és valamelyik nap mehetnek különórára. Ez nagyon hasznos lesz neked és könnyen átláthatóvá válik, hogy mennyi szabadidőd lesz.

Házimunka
Ne érd be annyival, ha azt mondják, hogy light házimunka, kérdezz rá, hogy pontosan mit várnak el és milyen gyakorisággal. Mert lehet, hogy a családnak az a természetes, ha te minden nap felporszívózol, neked pedig nem természetes.. :D
Ki fog bevásárolni? Kinek kell főznie? Kell-e majd vezetned? Ha kell, és kapsz kocsit, a kocsit használhatod-e hétvégeken is amikor szabad vagy?
Ezt érdemes amúgy alaposan körbejárni, és többször rákérdezni, mert sok lánytól hallani, hogy mikor megérkezett az elvártakon felül messze több munkát vártak el tőle. Pl a család fürdőszobáját és wc-jét kipucolni NEM a te feladatod! Ha ilyesmit kérnének, akkor jobb más család után nézned. Ha pedig nem kérték, de mikor ott vagy megkérnek rá, mondj nemet.

Szabadság, szabadidő
Mennyi szabadidőd lesz, a szabadidődben járhatsz-e tanfolyamra, utazgathatsz-e, hogyan viszonyulnak mindehhez, szeretnék ha szabadidődben se ücsörögnél a szobádban hanem velük lennél, vagy ellenkezőleg, szeretnék ha vacsira eltűnnél, hogy maguk maradhassanak :) Találkoztam már mindkettővel ;)
Mennyi szabadságot kapsz és fizetik-e? A szabadságodat mikor veheted ki?

Fotók
Kérj minél több fotót a családról, a gyerekekről, a házról, a szobádról (!), fürdőszobáról, esetleg a környékről is.

Környék
Tájékozódj feltétlenül a környékről, nehogy úgy járj, hogy kiutazol és a legközelebbi kisbolt is fél órányira van, a legközelebbi városba pedig 2 óránként jár a busz és lehetetlenség eljutnod bárhová. Persze ennek is megvan a romantikája, de ha nem lesz lehetőséged kimozdulni és ismerkedni más emberekkel, nagyon hamar honvágyad lesz és egyedül fogod érezni magad, és haza akarsz majd menni. Nem egy ilyen sztorit hallottam, ahol ez miatt váltott a kedves aupairlány családot pár hét után. Ha előre tájékozódott volna, mindezt tudhatta volna előre.

Gyerekek
Kérdezz minél többet a gyerekekről, mi a kedvenc elfoglaltságuk, milyen viszonyban vannak egymással a testvérek, mi a kedvenc meséjük/könyvjük/akármijük. Milyen módszerekkel nevelik őket, szeretnek-e suliba/oviba járni, van-e bármilyen nehézségük ilyen téren (reggeli hiszti suliba menetel előtt amit neked kell majd kezelned, esetleg délután a leckeírásnál).

Annyira nem bonyolult ez :) Ha betartjátok az alapszabályt, hogy minél hosszabb ideig és minél hosszabb, tartalmasabb levelekben ismerkedjetek egymással, akkor nagy valószínűséggel sikerül jól döntenetek és minden rendben lesz később :)

Nincsenek megjegyzések: