2011/11/21

Host családom és napi teendők

Mindenkinek ezek az első kérdései, amikor megmondom, hogy hol vagyok és mit csinálok, milyen a család, milyenek a gyerekek, mik a feladataim, úgyhogy gondoltam írok erről is egy külön bejegyzést. Képeket és neveket nem rakok ki, különböző személyiségi jogok miatt :))

A host családom öttagú, a szülők harmincvalahány évesek, fiatalok és elég boldog kis párnak tűnnek :)) Járnak együtt teniszezni, találkozgatnak a barátaikkal, sok közös programjuk van. Hallottam már veszekedni őket, ordítanak egymással és baromi gyorsan hadarnak és egyszerre beszélnek egymáshoz, nem tudom értik-e vagy hallják-e egymást olyankor :D De azóta nem hallottam őket veszekedni, pedig eltelt 1 hónap :)

Három kislányuk van, a legidősebb februárban lesz 4, göndör sötétvöröses-szőkés hajú és hatalmas zöld szemei vannak. Jár iskola előkészítőbe mindennap. Ő nagyon okos kislány, már tud összeadni, kivonni, elszámolni elég sokáig, és a saját nevét le tudja írni. Azért ez otthon ritkaság ebben a korban szerintem.
Ezen kívül pedig úgy viselkedik, mint egy tinédzser. Egyik pillanatban minden heppi és szeret mindenkit és játszik, a következő pillanatban pedig vmi történik és hisztibe kezd, és olyankor nagyon nehezen lehet leállítani. A kapcsolatunk is ennek fényében viharosnak mondható.. :D Hol imád, és odarohan hozzám és megölel csak úgy, hol meg azt mondogatja, hogy nem mehetek el a partijára (senki se tudja ilyenkor milyen partiról beszél :D) és ordít és csapkod. Mindenkivel így viselkedik egyébként, úgyhogy ez nem a személyem ellen szól, legalábbis remélem..

A középső kislány 2 és fél éves, szőke egyenes hajú és kék szemű :) Heti kétszer jár oviba, többi nap otthon van velem. Vele a legkönnyebb, ha sír is akkor csak beütötte magát, vagy a nővérével kaptak össze valamin. Ha egész nap ehet, és nézheti a kedvenc meséjét (Dora), akkor boldog :)) Beszélni még nem nagyon tud, bár az utóbbi időben egész sokat fejlődött :)
Ja igen, és Minának hív, vagy Ninának :D Nagyon zárkózott kislány amúgy, első héten nem érhettem hozzá mert sikítani kezdett, mindig csak messziről figyelt engem. A második héttől engedett közelebb magához, és most pár napja kezdett el a nevemen szólítani, előtte nem hívott sehogy egyszerűen csak közölte a mondandóját :))

A legkisebb bébi pedig 5 hónapos, és hihetetlen iramban fejlődik. Amikor idejöttem, alig volt haja, a fejét se tudta tartani még, és összességében elég picike volt, enni csak cumisüvegből kapott, és a nap folyamán vagy evett, vagy aludt.
Most már hatalmas, szemmel láthatóan sokat nőtt, magától át tud fordulni a hátáról a hasára (vissza már nem :D), igénye van arra, hogy játsszon és játsszanak vele, vagy valami érdekeset figyelhessen, és már kap bébitápot is kanállal. Sokkal izgibb így etetni amúgy, mint cumisüvegből.. :D
És ma figyeltem meg, hogy mennyi új haja nőtt, és kezd besötétedni :)) Eddig tejfölszőke volt, elöl kis sötét tinccsel, most már kezd mindenhol besötétedni, és olyan, mintha nagyon sötét vörös lenne. Az anyukával találgatjuk, hogy vajon egyenes lesz a haja, mint a középső lánynak, vagy göndör, mint a legidősebbnek, és vajon szőke lesz vagy sötét hajú :)) Tök izgi :)) De nagyon a göndör-sötét kombóra hajaz :D De neki is kék a szeme amúgy, mint a középsőnek :)

A napi teendőim pedig...
- Reggel 8-kor kezdek, elkészítem a legnagyobb lány lunchboxát. Ez áll egy gyümölcsből, juice-ból (szörp), joghurt, és egy sonkás szendvics négy kockára vágva. Megreggeliztetem a két nagyobbat, általában cornflakes-t esznek, vagy néha pirítóst.
- Ezután felöltöztetem a nagyobbat, rendbe rakom a haját, majd 9-kor őt elviszik suliba, maradok a két kisebbel.
- Elkezdem eltakarítani a konyhában a reggeli maradványait, kipakolom a mosogatógépet, majd bepakolok, bepakolom a kiteregetett ruhákat a ruhaszárítóba.
- A bébit meg kell etetni 10 körül, pelenkát cserélni, majd játszani picit. - Folytatom a takarítást, elindítok egy adag mosást, kiteregetek, összehajtogatom a frissen száradt ruhákat a gépből. Játszom a középső lánnyal is.
- Ilyenkorra már dél van, ebédet adok a középsőnek. Ez vagy pirítós, vagy sonkás szendvics, vagy "konzerv" valamilyen tésztás cucc. Neki is pelenkacsere, majd viszem fel a szobájába a délutáni csendespihijére.
- Ezután a bébit újra etetni kell, pelenkát cserélni, játszani vele.
- Ekkor már 2 óra van, meghozzák a legnagyobbat a suliból. Kipakolom a táskáját, ha éhes, adok neki is ebédet.
- Ha van bármi egyéb feladatom, általában van, akkor azt gyors megcsinálom, pl felsöpörni, porszívózni, vasalni, felmosni, stb.
- Középső lányt fel kell ébreszteni és lehozni a földszintre, majd játszani velük.
- A bébit újra etetni, pelenkát cserélni, játszani mindenkivel.
- 5 körül ha megkérnek rá, pucolok zöldségeket, vagy rakok fel forrni vmit.
- Este, fél 6-kor végzek hivatalosan.

Gyakran kell esti bébiszittelnem, mert a szülők elmennek vhova, általában heti kétszer-háromszor. Ilyenkor lefektetik már többnyire a gyerekeket, és nekem annyi a dolgom, hogy ébren kell maradnom és ha hallok bármi furát, akkor kezelni a szitut. Vagy ha valamelyiküket még nem tudták lefektetni, akkor vele még elszórakozni amíg ki nem fárad, majd lefektetni őt is.

Na most pelenkacsere sokkal többször szokott lenni a nap folyamán, és amikor azt írom pl, hogy felöltöztetem, vagy rendbe rakom a haját, akkor az van egy 40 perces művelet, a különböző hisztik miatt (nem akar hosszú ujjút viselni, szoknyába akar menni harisnya nélkül télen, pizsibe akar menni, a "Belle dress"-ben akar menni -szépség & a szörnyeteges Belle..-, nem akarja hogy megfésüljem, fel akar mászni valami veszélyes helyre; és miután mindezeket nem engedem meg, egy olyan hiszti következik, amit nem lehet leállítani).
És amikor azt írom, hogy játszani velük, ahhoz is képzeljétek hozzá ezeket a bonyolító tényezőket.

Nem sokszor van időm leülni például, ha épp nyugi van és van pár percem hogy egyek, mire elkészítem magamnak a szendvicsemet, tuti, hogy pont mikor leülök megenni, akkor kezd el sírni a bébi. Ez nagyon tipikus... És tuti akkor kell pelenkát cserélni, vagy épp lent van a játszószőnyegén és átfordult a hasára, de nem tud visszafordulni ezért elkezd ordítani, és valakinek vissza kell őt fordítani a hátára. Naigen, csak miután visszafordítottad, rá egy percre újra megfordul, és nekiáll sírni, és ez íííígy folytatódik egész nap.

Úgyhogy 5.30-kor, mikor végzem, rendszerint annyira elfáradok, fizikailag és idegileg is :D hogy nincs kedvem/energiám bárhová elmenni, ilyenkorra már be is sötétedik...
Viszont, péntektől vasárnapig szabad vagyok cserébe, 3 teljes napot :) Kivéve mikor pluszmunkát adnak, ami eddig megtörtént minden héten :D

Kb. ennyiből áll egy "dolgos" napom :)

2 megjegyzés:

Lou írta...

Dolgos napok neked is:)) Nem egyszerű egy pelusos babával, hát még ha kettő pelusos van. A legkisebbel meg az mindig a baj, hogy még nem tud ülni, de akar, és ha nem sikerül akkor jön a hiszti stb. Ismerős... végigcsináltam:D
A lunchbox dolog meg nálunk kb. ugyan ez: gyümölcs, innivaló, szendvics meg még valami. Ha véletlenül csak 2 féle dolgot teszek bele, akkor már a kislány megsértődik és levágja a hisztit.:)
Kitartás...ezek a gyerekek:D

Mia írta...

Ahogy mondod! :D De egyenlőre nem tartunk a felülésnél, csak átfordul a hasára, de visszafordulni nem tud, és ezért jön a hiszti... jahh :S

Hát, a lunchboxról annyit, h négy kockára kell vágnom a szendvicset.. első nap nem kockákra vágtam, mert annyit mondtak h vágjam kétszer félbe.. én háromszögeket csináltam. Addig nem nyugodott le a kislány, amíg nem lett neki új szenyó csinálva :D Mondjuk szerintem nem kellett volna engedni, h újat kapjon, de mindegy :)