2011/11/06

Kezdjük az elején... mi az az aupair?

Sokan kérdezték tőlem, mi az az aupair, mégis mi leszek ha kimegyek külföldre, és gyakran látom neten hogy még akik aupair-nek készülnek, ők sincsenek mindig tisztában azzal, hogy mire is készülnek :))
A legtöbb aupair blogban amúgy leírják, ajánlom Lexy blogját http://aupaircarrigaline.blogspot.com/2011/09/au-pai-az-meg-mi.html, ő remekül összeszedte a legfontosabb infókat, úgyhogy én most csak körvonalazni fogom, úgy mégis :)

Gyakran mondtam ismerőseimnek, mikor nem értették mi leszek, hogy babysitternek megyek... Namost ez nem igaz, mert a babysitter mást jelent, csak egyszerűbb ezzel magyarázni. A babysitternek egyedül az a feladata, hogy vigyázzon a gyerekekre amíg a szülők nincsenek otthon. Az aupair ennél sokkal több és bonyolultabb jelenség.

Feladatai:
- vigyázni a gyerekekre, gondoskodni róluk, ellátni őket (reggelit, ebédet, esetleg vacsit készíteni, pelenkázni ha kisebb gyerekek),
- könnyű házimunka, mint pl mosás, vasalás, teregetés, porszívózás, mosogatás, vmelyik családoknál főzni is kell, vhol pedig vezetni is (amíg elviszed a gyerekeket suliba, vagy hazahozod őket)
- általában az össz. heti munkaóra 25-40 óra között mozog

Amit kapsz mindezért:
- heti fizetést (zsebpénzt "hivatalosan", adómentes), ezt országa és családja válogatja, plusz függ nyilván a heti munkaórádtól is, de forintra átszámolva 70e-150e között mozog
- a család házában kapnak egy szobát lehetőleg saját fürdővel, tv-vel, internettel,
- reggeli-ebéd-vacsi, szóval étkezés biztosítva,
- mobilt feltöltőkártyával,
- lehetőséget nyelvtanfolyamra járásra, vannak családok akik fizetik teljesen, vagy részben,
- néhol fizetik a bérletedet, vagy útiköltségedet
- fizetett szabadság, ennek mennyisége függ attól mennyi időre maradsz, 1 évnél 2-3 hetet szoktak adni, fél évnél 1 hetet
- átalában a hétvégék szabadok, így van időd és lehetőséged utazgatni az országban :)
- a család segítségét és támogatását bármiben, amire szükséged van :)

A fizetés nem túl sok, bár ez viszonyítás kérdése. Ugyanis az otthoni minimálbérnél sokkal több, plusz ha nem csak a kézhez kapott pénzt vesszük, hanem beleszámoljuk a lakhatást, étkezést, utazás, mobil, egyéb költségeket, amit fizetnek utánunk és nekünk már nem kell, hát akkor már messze nem keresünk rosszul :)
Arról nem beszélve, hogy kiváló lehetőség a nyelvtanulásra, arra, hogy megismerj egy másik kultúrát, másik országot...

Szerintem ez egy remek dolog, én csak ajánlani tudom MINDENKINEK! :) Őszintén én buzdítanék arra minden leérettségizett lányt (és fiút), hogy menjen ki valahová és töltsön kint egy évet. Nemcsak az ezernyi lehetőség miatt, hanem hogy lásson mindenki bele egy másik ország lakóinak életébe, hogy mi mindent lehet máshogy is csinálni a leghétköznapibb dolgoktól kezdve a politikán át, hogy többet megismerjen a világból.. Nagyon ráférne ez otthon az emberekre.

Nincsenek megjegyzések: