2011/11/06

Hogyan kezdj neki az aupairkedésnek?

Első és legfontosabb, hogy beszélj alapszinten egy nyelvet, angol, német, francia, spanyol, olasz, holland, valójában a legtöbb európai nyelvvel mehetsz valahová.
Ezután két lehetőséged van, vagy ügynökséghez fordulsz, vagy magad keresel családot és intézel mindent. Én ez utóbbit csináltam, úgyhogy csak ezzel kapcsolatban tudok tanáccsal szolgálni.

Ügynökséggel
Ügynökségekről hallottam már jót, de inkább rosszat. Sajnos sok lány kerül rossz családhoz, ahol nem bánnak vele jól és hazajön pár hét/hónap után, vagy családot vált... a legtöbb ilyen lány akit ismertem ügynökségen keresztül ment ki. Én szerintem ez azért lehetséges, mert ilyenkor nem ismerkednek olyan mélységig egymással a felek, mivel az ügynökség ajánlotta ezért biztosan jó alapon látatlanban kimennek a lányok. Viszont ha te magad levelezel a családokkal, akkor bármeddig tudsz beszélgetni/kérdezősködni/ismerkedni, így nagyobb a valószínűsége, hogy találj magadnak olyan host familyt, akik szimpatikusak, akikkel el tudod képzelni az együttélést 1 éven keresztül. Persze még így is érhetnek váratlan meglepetések, de ne feledjétek, hogy BÁRMIKOR hazamehettek vagy kereshettek magatoknak másik családot. Senki és semmi nem kényszerít rá, hogy ott maradjatok.

Ha magad intézed
Ajánlom ezeket a weboldalakat:
Ezekre regisztrálj fel és töltsd ki az adatlapod, minél részletesebben :)
Ezután tudsz böngészni az aupair-t kereső családok között, tudsz szűrni közöttük különböző szempontok szerint, de maga az oldal is ajánl neked majd a saját megadott feltételeid alapján. Ha találsz szimpatikus családokat, tedd be őket a kedvenc listádba, vagy ha lehetséges küldj nekik emailt, és várj, amíg visszajeleznek. Ha ők is pozitívan jelölnek vissza, akkor kezdődhet a levelezés, ismerkedés :)
Persze te is fogsz kapni egy rakás értesítést, hogy téged jelöltek be, ilyenkor te is eldöntheted, hogy szeretnéd felvenni velük a kapcsolatot vagy sem.
Ha elkezdtek levelezni, megbeszélitek az elvárásokat, feladatokat, hogy mit ajánl a család, beszélgettek és megismeritek egymást. Lehet, hogy levelezéskor kiderül, hogy mégse annyira szimpatikusak, ilyenkor nyugodtan írd meg az igazat. Hogy úgy érzed, nem passzoltok össze, és további sok sikert kívánsz a keresgéléshez.
Ha úgy érzed megtaláltad az ideális családot/családokat, feltétlenül beszélj velük telefonon vagy skypeon, még jobb ha webkamerázni is tudtok. Itt még mindig kiderülhet, hogy mégsem azok, akikre számítottál :)
Ha minden tökéletes és kölcsönösen egymást választjátok, akkor megbeszélitek az utazásod időpontját, lefoglalod a repjegyed és haaaatalmas bevásárlásba és ügyintézésbe kezdesz itthon a hátralevő idődben :D
Ha elérkezik az idő, felszállsz a repülőre, és elindulsz az új életedbe :)

Várható bejegyzések még:
- 10 tipp az adatlapod kitöltéséhez
- Tanácsok a levelezéshez, mi az amit feltétlenül kérdezz/beszélj meg
- Mit intézz el az utazásod előtt?
- Mit pakolj be a bőröndödbe, hogy biztosan beférj 15/20 kg súlyhatárba, mégis magaddal tudd vinni a legfontosabb dolgokat?
Ezek alapvető és egyszerű dolgoknak tűnnek, de higyjétek el, nem azok :D Megpróbálok a saját hibáimból tanulva is tanáccsal szolgálni :)
- A saját történetem, hogyan jutottam el a mostani családomhoz :)

Nincsenek megjegyzések: